Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Entusiastiska elever när Verena Pircher ledde workshop

Fokus, ögonkontakt och en hel del lekfullhet ramade in onsdagens workshop som Verena Pircher från Norrdans ledde i Åkersviksskolans danssal.
– Det här är fett svårt! konstaterar en av deltagarna samtidigt som hon hämtar andan.

Utanför det stora fönsterpartiet smälter snön i den svala skymningen. Aprilkvällen kastar ett mjukt sken och skapar blänk i den svarta dansmattan. Men inne i Kultursskolans danssal på Åkersviksskolan i Sundsvall är det allt annat än svalt. Här pågår en dansworkshop och scenen som skapas är ett slagfält med krigare som gör sig redo för fight.

– Eleverna såg Odysseus i måndags och nu får de själva prova på en av scenerna. Det är spännande att se hur de tar in och förstår alla detaljerna, säger Kerstin Meurling, danspedagog vid Sundsvalls kulturskola.

Ögonkontakt skapar spänning
På plats finns dussinet elever mellan 12 och 18 år som på fritiden dansar en till två gånger i veckan då de tränar jazz eller modern och nutida dans.

– Det är tacksamt när det kommer professionella dansare och där vi kan jobba med kopplingar till föreställningen. De har sett det på scenen och ofta kan läraren pusha eleverna lite längre och få dem att göra saker de inte gör i vanliga fall, säger Kerstin.

Eleverna får ställa upp sig två och två och Verena instruerar hur de ska ta sig an själva slagsmålen.

– Ni behöver komma överens om era rörelsemönster och hitta samspelet. Ögonkantakten är viktig – genom att titta på varandra kan ni skapa känslor och spänningar, säger hon.

Stöveltramp i strumplästen
Och eleverna lyssnar. Aurora Prenner och Melanie Navarro hittar en rytm där den ena anfaller och den andra duckar eller hoppar undan. De ”slåss” med energi och taktkänsla. Gruppen formerar sig och går till anfall med Verna som anförare. 12 par fötter skapar ekon av rejäla stöveltramp i bara strumplästen. Startscenen för Odysseus accelererar för att avslutas med knutna nävar och distinkta armrörelser. Och glada hejarop – och en önskan om att testa igen.

Tonerna av José González letar sig ut genom högtalarna och det är dags för stretch. Klassen avslutas med en stunds fokus och slutna ögon.

– Det har varit jättebra och så roligt att få lära sig och testa en annan stil, säger Melanie Navarro.

torsdag 26 april 2018

comments powered by Disqus