Fokusår i vänkommun

Som en del i Dans Västernorrlands regionala uppdrag fokuserar vi, tillsammans med Norrdans varje år på en av länets sju kommuner efter ett rullande schema. Fokusarbetet planeras i samarbete med kommunens olika aktörer, arrangörer, skolor, invånare och genomförs läsårsvis. Syftet är att ge en struktur för det regionala uppdraget, att förankra verksamheten i länets kommuner samt att hitta nya arbetsformer och samarbetspartners. Vi lär känna vårt län och länet lär känna oss.

Läs mer om arbetet med fokusår i vänkommun på Scenkonst Västernorrland

Följande aktiviteter är planerade eller har ägt rum:

Läsåret 2020/2021 – Kramfors

Nu är Norrdans och Dans Västernorrland tillbaka i Kramfors. Vi har under planeringsåret 2019/2020 haft 5 möten och bjudit in olika dansaktörer i kommunen så som Kulturskolan och Hola folkhögskola. Vi bjöd även in föreningar, fritidsgården Barks, ABF m.fl.

Det som planeras för hösten är Norrdans föreställningen Our House is on Fire av Nicole Beutler på Kramfors teater 14 oktober. Norrdans första communityprojekt Öm.tålig har premiär på Kramfors teater 7 november och Norrdans Pop-up Extravaganza spelas i december, mer info kommer om det.

Läsåret 2019/2020 – Örnsköldsvik

När arbetet med Fokusår i vänkommun startade 2012, så var Örnsköldsviks kommun Norrdans och Dans Västernorrlands första vänkommun. Under de gångna sju åren har vi mött alla kommuner i Västernorrland och är nu alltså tillbaka i Örnsköldsvik. Nu fortsätter vi vårt långsiktiga och hållbara samarbete samt relation med Örnsköldsviks kommun.

Norrdans föreställningen HUMAN AFTER ALL av Olga Tsvetkova spelades under hösten för åk 5 i skolorna Mo, Sund, Bjästa, Högland, Gideå och Domsjö. Totalt spelades sju föreställningar. Under våren fick samma skolelever ta del av tre dansworkshopar per klass. Danskonstnären Assi Pakkanen arbetade utifrån föreställningen och genomförde totalt 19 workshopar.

Norrdans föreställning MAGNET av Maria Ulriksson spelades för åk 8 på Geneskolan, totalt åtta föreställningar. Assi Pakkanen gjorde åtta workshopar med samma elever som var inspirerade av föreställningen.

På grund av utbrottet av Coronapandemin fick vi tyvärr ställa in en rad evenemang under våren. Planerat var Dansdagen på Sliperiet 25 april där Örnsköldsviks olika dansverksamheter så som föreningar, kulturskola och estetiskt program skulle deltagit med workshopar och uppvisningar. Där skulle även MAGNET ha visats. Norrdans föreställning VI KAN GÖRA VA DU VILL av Ludvig Daae ställdes också in och skulle ha ägt rum på Gnistan Folkets Hus i Gullänget den 27 maj. Vi var även tvungna att ställa in tolv av dansworkshoparna (HUMAN AFTER ALL) med Assi.

Vi har haft ett flertal möten under året där vi träffat och lärt känna dansföreningar, företagare och kulturarbetare i kommunen. Det har varit mycket inspirerande och givande och kontakten mellan de dansverksamma i kommunen har stärkts.

Läsåret 2018/2019 – Timrå

Norrdans och Dans Västernorrland har under planeringsåret 2017/2018 haft ett par planeringsmöten tillsammans med Kulturchefen och Kultursamordnaren för Timrå kommun. Under dessa har vi inventerat förutsättningarna för ett mer fördjupat danssamarbete i kommunen.

 • LILLA MAGELLANSKA MOLNET med Norrdans arbetades fram under hösten tillsammans med elever från Ljustorps skola och hade premiär på skolan i november. De turnerade sedan runt i regionen under vårterminen, både offentligt och för skola. I Timrå spelades två offentliga föreställningar i samband med firandet av Dansens Dag i april, samt åtta föreställningar för skolelever i Timrå kommun på Allaktivitetshuset Pangea.
 • Dansaren och pedagogen Harlan Rust höll i en heldags workshop som fortbildning för dansverksamma i regionen och hölls på Pangea i februari.
 • I februari genomfördes även en dansafton för fritidsgårdspersonal och ungdomar på Pangea. En helkväll med dansprat, dansanalys, dansfilm, workshop med Harlan Rust och fika så klart.
 • Timrå Kulturskolas danselever fick ta del av fyra workshopar, en med danskonstnären Elin Kristoffersson och tre med Harlan Rust. Harlan utarbetade tillsammans med eleverna två koreografier som ska framföras senare under våren bl.a. på Pangeafestivalen. Workshoparna genomfördes under februari.
 • Norrdans gick även in och stöttade med NMD-publikbuss så Timrå Kulturskolas danselever fick möjlighet att se ALFHILD AGRELLS ARV på hösten 2018 och MÄRGBEN våren 2019 i Sundsvall.
 • Dansens Dag firades på Timrå torg och arrangerades av Kulturskolan där Norrdans dansade NON STOP DANCE. Ca 300 elever deltog i en massdans som avslutades med fritt jam.
 • Dansklubben Joydancers uppmärksammade Dansens Dag under en av deras danskvällar med bugg och foxtrot.
 • NON STOP DANCE var även planerad att framföras på Pangeafestivalen i maj men blev inställd på grund av kyla och regn.

Läsåret 2017/2018 – Sundsvall

Norrdans och Dans Västernorrland har under planeringsåret 2016/2017 haft ett flertal planeringsmöten tillsammans med företrädare för Sundsvalls kommun, bland annat Kulturmagasinet, Kulturskolan, Ållateatern, Skvaderns gymnasieskola, Studieförbundet Bilda m.fl. Under dessa har vi inventerat förutsättningarna för ett mer fördjupat danssamarbete i kommunen.

 • AB3 och PEPPERS GHOST med Norrdans spelades i oktober på Sundsvalls Teater som skolföreställning för grundskolan samt att Kulturskolans elever fick möjlighet att se den offentliga föreställningen som också dansades i oktober.
 • De elever från Stöde skola som såg skolföreställningen av AB3 fick i åtta workshops på skolan tillfälle att arbeta med två dansare ur ensemblen.
 • I november gav Norrdans en offentlig föreställning av bejublade BLACK FOREST. Denna såg även elever från Sundsvalls Kulturskola.
 • Traditionsenligt dansade Norrdans i samarbete med New Education for Contemporary Dance föreställningen WINDOWS på Kulturmagasinet i december.
 • Föreställningen STOR och LITEN dansades i februari/mars för de minsta barnen på Kyrkans Hus och Skönsmons Församlingshem.
 • I mars dansades fyra skolföreställningar av CASTAWAYS, en föreställning skapad tillsammans med Ljustorps skola.
 • Leila Verlinden från Norrdans gav i februari/mars koreografiworkshop med Skvaderns gymnasieskolas esteter inför deras avslutningsföreställning baserat på en novell av Frida Stenhoff. Hon jobbade även koreografiskt med pjäsen ”Mer kärlek från Kos” som en del av Riksteaterns LÄNK-projektet.
 • Inom Skapande skola-projekt med Sundsvalls kommun gav Dans Västernorrland 22 workshops för elever i Liden, Lucksta och Sundsvall under perioden februari-april.
 • Mira Helenius Martinsson Norrdans och Dans Västernorrlands danschef deltog i onsdagslunch på Kulturmagasinet under april inför föreställningen ODYSSEUS. Då lästes stycken ur Odysséen samt visades dansfilmen SENECTUS av Måns Berthas.
 • Dansföreställningen ODYSSEUS fick inleda dansens vecka som i april avslutade Fokusår i vänkommun. Kulturskolans elever agerade curtainraisers med sitt verk ”Utmattad” som dansades i foajén på Tonhallen. Eleverna fick även i en workshop med Norrdans dansare själva prova på koreografin ur ODYSSEUS.
 • Kulturskolans massdans på Stora torget i Sundsvall filmades med en drönare samt livesändes på Facebook via våra kanaler.
 • Dansdagen på Kulturmagasinet bjöd på smakprov från det fria danslivet i Sundsvall bl.a Skönsborgs Folkdanslag, Folkdanser från Öst/Studieförbundet Bilda, Trolldansarna, Tango Sundsvall, HC Dance and Design och ett professionellt inslag av Korona Dans.
 • Vi uppmärksammade den internationella dansdagen 29/4 på Sveateatern med  föreställning av Norrdans CASTAWAYS. Under andra akten av dagen bjöds på dansuppvisningar av: Altira, Tropical, Kulturskolan, Millenium Bugs/Danceworld och avslutades med Get up and härma i regi av Ållateatern.
 • Norrdans bjöd in pedagogerna från Sundsvalls Kulturskola till en fortbildningsdag med föreställning av BLACK FOREST och efterföljande dansanalys samt frågestund.

Läsåret 2016/2017 – Sollefteå

Norrdans och Dans Västernorrland har under planeringsåret 2015/2016 haft ett flertal planeringsmöten tillsammans med företrädare för Sollefteå kommun.  Vi träffade Skapande skolasamordnare Cecilia Jacobsson, Estetiska programmets danslärare Sandra Bergström och kulturskolechef Marie Sundelin.

 • Fokusåret smygstartade mars 2016 med studiebesök av elever från klass 5 från Junsele som tittade på Norrdans morgonklass och genomdrag av föreställningen Black Forest.
 • Studiebesök i augusti 2016 av 20 elever från estetiska programmet samt dansgymnasiet i Sollefteå. De närvarade vid Norrdans morgonklass, såg föreställningen Black Forest och hade workshop med en av Norrdans dansare.
 • I ett samarbete med Sollefteå Teaterförening arrangerade Norrdans föreställningen Carmen på Hullsta Gård  i oktober. Norrdans gick in aktivt och stöttade med publikarbetet och det bussades publik från Örnsköldsvik samt Österåsen.
 • Föreställningen Carmen spelades även i oktober som skolföreställning för alla nior från Vallaskolan.
 • Föreställningen Black Forest spelades för klass 5 i Junsele i Junsele Konsert/Sporthall.
 • Norrdans och Dans Västernorrland deltog i Skapande skola konferens på Hullsta Gård i oktober. Annika Högberg, Dans Västernorrland höll då även två workshopar för elever i årskurs 3-6.
 • Åtta workshopar genomfördes under oktober på skolorna i Näsåker, Junsele, Långsele och Kalknäs för årskurs 3-6. Pedagog Ian Butler, Dans Västernorrland.
 • Norrdans föreställning Windows framfördes idecember för eleverna på Näsåkers skola och en offentlig på Ingelas Café. Windows är korta koreografier för en liten yta och för alla smaker skapade och dansade av Norrdans dansare.

Läsåret 2015/2016 – Härnösand

Norrdans och Dans Västernorrland har haft ett flertal planeringsmöten tillsammans med företrädare för Härnösands kommun, gymnasiet, kulturskolan, Härnösands Teaterförening, Sambiblioteket, Technichus, Härnösands Folkhögskola samt flera föreningar som har anknytning till dansområdet. Planen för fokusåret är att fördjupa och utveckla samarbetet inom kommunen när det gäller att arrangera dans, marknadsföra dans samt att lyfta dansen som såväl motionsform som en källa till självutveckling och glädje för ännu fler av kommunens invånare.

 • Det Göteborgsbaserade ungdomsprojektet ilYoung 2015 arbetade under två veckor, sommaren 2015, i ett så kallat residens på Härnösands folkhögskola för att skapa föreställningen GIVIN. ilDance var projektägare. I samarbete med danslinjen vid Härnösands folkhögskola arrangerades två föreställningar på Fyren. En fortbildningsworkshop, samordnad av Dans Västernorrland, för dansverksamma genomfördes på Härnösands folkhögskola. Härnösands kommun gick in med ekonomiska medel till projektet.
 • Frilansdansaren och koreografen Elin Kristoffersson, Korona Dans framförde sin koreografi SORG på Villa Fridhem. Koreografin skapades speciellt för Alfhild Agrellsällskapet och framfördes på Alfhild Agrelldagen i september 2015, baserad på författarinnans novellsamling med samma namn. Dans Västernorrland var med som samarrangör.
 • Dans Västernorrland medverkade vid Poesifestivalen PoesY i oktober och deltog i programmet med dansworkshopen Dansa en dikt.
 • Dansgästspelet METAMORFO med Elin Kristoffersson, Korona Dans och Maria Bervelius spelades på Fyren i december och arrangerades av Dans Västernorrland.
 • Tre studiebesök på Norrdans 2015. Kastellskolan, Härnösand i september, Sollefteå estetiska program och dansgymnasium i oktober samt Ådalsskolan, Kramfors i december.
 • Norrdans produktion LILLE PRINSEN, i samarbete med Nordiska Kammarorkestern hade premiär i oktober och spelade två offentliga föreställningar och en för skolor. Koreografi av Tina Taarpgard, och tonsatt av Daniel Nelson. Nordiska Kammarorkestern firade 25 år och Norrdans firade 20 årsjubileum under 2015.
 • Dansgästspelet DÖRREN spelades på Fyren i november och arrangerades av Dans Västernorrland tillsammans med Härnösands bibliotek och Härnösands teaterförening.
 • I november genomfördes två dansworkshopar med Annika Högberg, Dans Västernorrland på Gerestaskolan för barn och ungdomar med speciella behov.
 • Danskonsulent Annika Högberg, Dans Västernorrland föreläste om den moderna dansens historia för Härnösands pensionärsuniversitet i november.
 • Norrdans föreställning WINDOWS hade premiär första advent i Fyrens skyltfönster och dansades även på Sambiblioteket. Windows är korta koreografier för en liten yta, för alla smaker, skapade och dansade av Norrdans dansare.
 • DANCING PARTNERS är ett nätverk med sex danskompanier från sex olika länder. Förutom Norrdans i Sverige så kommer de från England, Spanien, Polen, USA och Italien. I januari 2016 besökte alla fyra danskompanierna oss och gav föreställning på Härnösands teater.
 • I mars och april gjordes fem dansworkshopar för åk 4 på Gerestaskolan. Pedagoger var Lava Markusson, Norrdans och Annika Högberg, Dans Västernorrland.
 • I april gjordes 28 dansworkshopar för mellan- och högstadiet på Murbergsskolan med Lava Markusson och Verena Pircher, Norrdans samt Annika Högberg och Ian Butler, Dans Västernorrland.
 • Två temadagar med kultur anordnades av Bondsjöhöjdens skola. Fem dansworkshopar för åk F-3 med Annika Högberg, Dans Västernorrland och fem teater- och dansworkshopar för åk 4-6 med bl.a. Markus B. Almqvist, Norrdans. Föreställningen BOLLKÄNSLA spelades för hela skolan.
 • Två dansworkshopar för Kiörningskolan åk 7 på elevens val i juni 2016 med Ian Butler, Dans Västernorrland.

Läsåret 2014/2015 – Ånge

I tät dialog med kulturchefen Peter Gunnarsson, Musikskolan, skolan, Teaterverkstan och Ånge Riksteaterförening planerade och genomförde Norrdans och Dans Västernorrland ett flertal aktiviteter under året.

 • Studiebesök hos Norrdans och Dans Västernorrland, med besök av repetition samt deltagande i dansworkshop, genomfördes av Fränsta skola, grundsärskolan, Torpshammars skola och Ljungaskolan i oktober.
 • Föreställningen Windows visades i december i Fränsta, både som skolföreställning på Fränstaskolan och som offentlig föreställning på Ålsta Folkhögskola, arrangerad av Ånge Teaterförening. Elever på Fränsta skola fick dansworkshop i anslutning till föreställningen Windows.
 • Teaterverkstan återupptog danskurser för barn och ungdomar i sin verksamhet och fick stöd av Danskonsulent Annika Högberg i att hitta danslärare.
 • Fortbildningsdagar för förskollärare – en dag i januari med repetitionsbesök på Norrdans samt workshop i att använda dans som kommunikationsmedel, en dag i februari med danskonsulent/danspedagog Annika Högberg om att ”Dansa en saga”.
 • Seminarium om dans med Lis Hellström Sveningson för lärare och förskollärare i kommunen ägde rum i februari.
 • Dansverkstäder på förskolor i kommunen på Förskolans Dag i maj.
 • Ca 350 elever och lärare bussades till Sundsvall för att se skolföreställningar med Norrdans i april. För mellanstadiet gavs Pas de danse + I went out on a summer’s night, för högstadiet gavs Black Fairytale #2.
 • Kulturnatten i maj bjöd på dansinslag i form av ett uppträdande med Norrdans (tre koreografier ur Windows) samt en flashmob med barn/ungdomar från Teaterverkstan som tränat dans med dansläraren Johanna Dovner på Dans Västernorrland.

Läsåret 2013/2014 – Kramfors

Tillsammans med kommunens kulturenhet, Kulturskolan, Hola Folkhögskola och Kramfors Scenkonst/Riksteaterföreningen planerades och genomfördes en rad aktiviteter i form av föreställningar, workshopar och andra danskunskapande insatser.

 • Workshopar med Norrdans dansare gavs både på Hola Folkhögskola och på gymnasiets estetiska linje under hösten.
 • Elever från Hola Folkhögskola och gymnasiet bussades till Hullsta Gård för att se föreställningen Glesbygdsliv med koreografier av Marcos Morau, Yossi Berg och Oded Graf.
 • Skolföreställningen Härnösand av Marcos Morau visades för elever från två olika skolor i Kramfors i oktober.
 • Dark Horse av Lenka Vagnerová visades som skolföreställning på Kramforsskolan två gånger i oktober.
 • Windows visades som offentlig föreställning i Gallerian Christoffer i december.
 • I januari hölls en fortbildning om dans för rektorer och högstadielärare i kommunen. Lis Hellström Sveningsson (danskritiker och kulturskribent) föreläste och danschef Mira Helenius Martinsson gav en introduktion i att tolka dans med hjälp av en dansare som bjöd på dans med olika stilar och olika känslostämningar.
 • Gymnasiets estet-elever hade en workshop med Norrdans dansare där ämnet arbetsmiljö och säkerhet kopplades till den moderna dansen och dansaryrket.
 • Middle of Nowhere av Fernando Melo visades på Ådalshallen i mars, både som offentlig föreställning och som skolföreställning.

Läsåret 2012/2013 – Örnsköldsvik

Norrdans och Dans Västernorrland utvecklade samarbetet med Kulturskolecentrum, Örnsköldsviks Riksteaterförening och Dansföreningen We Dance vilket resulterade i ett flertal dansföreställningar för både elever och vuxen publik. Dessutom arrangerades många workshopar med både dansare och danspedagoger. Några exempel följer här.

 • Dark Horse av Lenka Vagnerová visades vid fyra olika tillfällen under hösten, både som skolföreställning på Domsjöskolan och på Folkan Teater samt som offentlig föreställning på Folkan Teater.
 • Doppelgänger av Martin Forsberg visades vid två tillfällen i november på Folkan Teater, en för skola och en offentlig.
 • Bollkänsla av Martin Hasselgren (ett samarbete mellan Norrdans, Teater Västernorrland och Musik Västernorrland) visades vid två tillfällen i oktober på Sörlidenskolan och en gång på Alneskolan.
 • Windows visades i KappAhls skyltfönster och som två skolföreställningar på Själevadskolan i februari.
 • Solot Sparks av Klara Degerman dansades av en kvinnlig dansare från Norrdans på We Dance dansavslutning i juni.
 • Nolaskolan, Särskolan och Ängetskolan hade workshopar med Norrdans dansare under året.