Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Hemvändare blir ny chef för Dans Västernorrland och Norrdans

Född och uppväxt i Härnösand, med ett stort intresse för Norrdans redan som tonåring. När koreografen Martin Forsberg flyttar hem från Köpenhamn sluts cirkeln.
– Jag känner mig privilegierad som får vara en del av ett team med extremt engagerade medarbetarna, säger han.

Det står många verk och många länder i Martin Forsbergs cv. Först utbildad på Balettakademien i Göteborg och sedan vidare till koreografutbildningen vid Den Danske Scenkunstskole i Köpenhamn. 37 år gammal har han hunnit med att koreografera dansverk så väl i Seoul, Moskva, Helsingfors och Köpenhamn, turnerat i Australien och fått verk antagna till Scenkonstbiennaler. Han har koreograferat för såväl dansinstitutioner som teater och opera samt vid pedagogiska institutioner i London, Köpenhamn och Stockholm.

– Martin Forsberg är en internationellt erkänd koreograf och en stjärna inom den nutida dansen. Det är nödvändigt att Norrdans får en ny chef som kan fortsätta utveckla kompaniet på den höga nivå de befinner sig och det är extra roligt att Martin kommer hem till länet, säger Mikael Flodström, vd för Scenkonst Västernorrland.

Sedan Martin Forsberg blev färdig koreograf har han vid tre tillfällen kommit tillbaka till Norrdans och skapat verken Vi är vädret, AB3 och Doppelgänger.

Den 1 augusti kommer han tillbaka i rollen som danschef när Mira Helenius Martinsson går vidare till nya uppdrag.

– Det är en tung mantel att axla, men det ska bli spännande, utmanande och lustfyllt. Det känns hedrande att få möjligheten att vara en röst för danskonsten i Norrland, säger han.

Martin Forsberg blev tilldelad Konstnärsnämndens Birgit Cullbergstipendium 2017 och sitter med i Statens Kulturråds referensgrupp för fria aktörer inom dansområdet.

Norrdans gör alla sina verk för barn och unga, en målgrupp som Martin Forsberg är van vid att jobba med.

– För mig erbjuder dans ett slags mentalt frirum för publiken och det finns något otroligt vackert i det. Ibland säger vuxna att de inte ”förstår dans”. Barn har nödvändigtvis inte det perspektivet – de förstår på ett intuitivt sätt. Dans erbjuder mångfald och blir meningsfullt och existentiellt i sitt ickeverbala uttryck. Dansen skapar närvaro tillsammans med sin publik, säger han.

onsdag 18 april 2018

comments powered by Disqus