Statyer flyter i rymden. Norrdans samtida danskonstverk Motion Portals använder digital teknik för att visa dans direkt i mobilen. Statyer flyter i rymden. Norrdans samtida danskonstverk Motion Portals använder digital teknik för att visa dans direkt i mobilen. Statyer flyter i rymden. Norrdans samtida danskonstverk Motion Portals använder digital teknik för att visa dans direkt i mobilen.

Tillsammans

Motion Portals

Tid/plats/rörelse

Tänk om dansare skulle manifestera sig själva som skulpturer i tid och rum. Att rörelsen stannade kvar och åskådaren kunde ta del av den även efter att den lämnat platsen.

På flertalet platser i Östersund, Umeå, Örnsköldsvik och Sundsvall, vid utvalda offentliga konstverk och artefakter, har QR-koder blivit utplacerade. Dessa formar portaler till korta dansfilmer (filmer med dans och rörelse från just de platserna). 

En tidigare verklighet appliceras på din perception, rörelsen adderas. Åskådaren får chansen att utforska sin omedelbara omgivning genom att betrakta en eller flera kroppar genom ett digitalt medium. Ett ögonblick som ägt rum på samma plats i en annan (års)tid.

Konceptskaparen och tillika koreografen Malika Ali vill med sin skapelse Motion Portals ge offentlig konst nytt liv och andra perspektiv. Upplevelsen anpassas utifrån varje offentligt konstverk. Tillsammans med dansarna Matthew Rawcliffe och Johanna Forsehag har hon skapat koreografier som vibrerande då/nu-varande efterlämningar i din telefon.

Det kan vara en skulptur som någon sett varje dag på vägen till jobbet och knappt lagt märke till. Perspektivet ändras, det läggs till ett lager och blir till en ny upplevelse, säger Malika.

Malika Ali är danskonstnär från Tyskland och har dansat med Norrdans sedan hösten 2020.

I flikarna nedan hittar du vägbeskrivning till de olika platserna där Motion Portals finns.


Team

Koncept – Malika Ali
Koreografi och dans – Malika Ali, Johanna Forsehag, Matthew Rawcliffe
Filmskapare – Måns Berthas
Tekniker – Johan Hakala

I Sundsvall hittar du fem platser med Motion Portals QR-koder, alla inom gångavstånd.

Överblickskarta hittar du här.

I Östersund hittar du fem platser med Motion Portals QR-koder, alla inom gångavstånd.

I Umeå hittar du fem platser med Motion Portals QR-koder, alla inom gångavstånd.

I Örnsköldsvik hittar du fem platser med Motion Portals QR-koder, alla inom gångavstånd.