måndag 23 augusti 2021

One One One på vaccinationsenheten

Norrdans bjuder på personligt möte vid vaccinationsväntan

Runt om världen över sitter människor och väntar 15 minuter efter att de fått sitt vaccin.
Det är ett intressant och unikt fenomen att så många miljoner människor upplever det tillsammans. Vi vill fylla det med konst som kan skapa eftertanke, säger Martin Forsberg, konstnärlig ledare för Norrdans.

Vi har sett fler påhittiga exempel där nyvaccinerade erbjudits både tid till kontemplation som möjlighet att ta del av konstuttryck. Vaccinationer på museum och i kyrkor, till discomusik eller en stråkkvartett. På fredag den 27 augusti klockan 13.00 – 15.00 kommer danskompaniet Norrdans att erbjuda verket One One One på Vaccinationsenheten i Härnösand.

- När någon sätter sig på stolen börjar dansaren dansa och fortsätter så länge ögonkontakten inte bryts. Det här är en möjlighet att se dans med nya ögon. Att verkligen se dans. One One One blir ett intimt och intensivt möte i all sin enkelhet, säger Martin Forsberg.

Utgångspunkten för koreografin är en stol och en dansare. Verket är ett exklusivt möte mellan två personer men kan också ses från sidan. Koreografen Ioannis Mandafounis arbetar med nuet som möjlighet och har skapat One One One där det offentliga rummet är spelplatsen. Verket har tidigare framförts på gator och torg, i ett fängelse i Madagaskar och på Rikshospitalet i Köpenhamn.

På Närvården i Härnösand tycker man att det känns roligt att kunna erbjuda ett unikt tillfälle att ta del av Norrdans i samband med vaccinationen.

- Det känns fint att få ge både personal och patienter glädje efter många månader av en ständigt närvarande pandemi med isolering, sjukdom och saknad av nära och kära. Det är en ära att kunna samarbete med Norrdans i detta, säger Malin Plantin Sjöblom, vaccinationssamordnare.

 

Foto: Lia Jacobi